Header samenwerkinen

Welke invloed hebben verduurzaming en het energielabel op de waarde van een woning?

Welke invloed hebben verduurzaming en het energielabel op de waarde van een woning?

De mogelijkheden om jouw huis te verduurzamen zijn oneindig: zonnepanelen, een warmtepomp, HR+ glas, spouwmuurisolatie etc. Maar wat levert verduurzaming naast een gunstig energielabel nou echt op? En welke invloed heeft een positief energielabel eigenlijk op de waarde van jouw woning?

Wat levert een groen energielabel op?
Energiezuinige woningen zijn steeds meer in trek. De prijsverschillen tussen woningen met een laag of hoog energielabel namen de laatste maanden al flink toe. Op de huidige woningmarkt kan een gunstig energielabel het verschil maken. Ook uit onderzoek van de NOS blijkt dat woningen met een groen energielabel een groot voordeel hebben en geregeld boven de vraagprijs worden verkocht. Bovendien levert een gunstig(er) energielabel ook een rentekorting op jouw hypotheek! Door te investeren in de verduurzaming van jouw woning bevorder je niet alleen het milieu, maar werk je bij sommige hypotheekverstrekkers ook toe naar lagere maandlasten. Is dat geen win-win situatie?

Woningen met een ongunstig energielabel vragen om hogere maandlasten als het gaat om energie en gas. Zijn deze woningen dan ‘onverkoopbaar’? Zeker niet! Woningen met een geel, oranje of rood energielabel zijn in de meeste gevallen namelijk oudere, maar sfeervolle huizen. Het energielabel heeft daarentegen wel een flinke invloed op de waarde en het verkoopproces van deze huizen.

Verduurzaming
Het verduurzamen van je huis zorgt ervoor dat je energierekening lager wordt, maar het uitvoeren van de maatregelen kost vaak een flinke smak geld. Voor veel verduurzamingsmaatregelen zijn er dan ook subsidies beschikbaar, waardoor de prijs voor de aanschaf en installatie aantrekkelijker wordt.

Hoe verloopt de aanvraag van een energielabel?
Je kunt een energielabel aanvragen door een afspraak te maken met onze energieadviseur. Onze adviseur neemt kenmerken op van de woning, waaronder de afmetingen, de aanwezige isolatie en installaties, zoals warmtepomp en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, het verwarmen van water, ventilatie en koeling. Zo wordt het label nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan. 

Energie maatwerkadvies
Het maatwerkadvies omvat maatregelen die je kan uitvoeren om je woning te verduurzamen terwijl een energielabel aangeeft hoe energiezuinig jouw woning is ten opzichte van vergelijkbare woningen. De geadviseerde energiebesparingsmaatregelen in het maatwerkadvies zijn uitgebreider en nauwkeuriger dan bij een energielabel.

Wil je weten wat een Energie Maatwerkadvies voor jouw woning kan betekenen en wat het advies kost? Neem dan contact met ons op en we gaan graag met je in gesprek.


Terug naar overzicht
Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
21:48