Taxatie

Aankoop woning

Bij het aankopen van een nieuwe woning zal er in bijna alle gevallen ook een hypotheek worden afgesloten voor de financiering. De bank wil een hypotheek geven, maximaal ter hoogte van de waarde van de woning. Om deze reden vraagt de bank altijd om een taxatierapport. De taxatiewaarde van de woning is het maximaal te financieren bedrag bij de bank.

De hypotheek wordt bij de bank pas goedgekeurd als het hele dossier compleet is. Dit dossier regel je samen met de hypotheekadviseur. De taxatie is een essentieel onderdeel van dit dossier, daarom is het verstandig om zo snel mogelijk de taxatie uit te laten voeren. Hoe sneller alle documenten compleet zijn, hoe eerder de financiering van de nieuwe woning rond is.

Wanneer moet ik de taxatie hebben geregeld?
In de koopovereenkomst wordt afgesproken welke ontbindende voorwaarden van toepassing zijn bij de aankoop. In de meeste gevallen wordt er een zogenaamd 'voorbehoud van financiering' afgesproken. Dit betekent dat koper en verkoper afspreken dat koper een aantal weken de tijd krijgt om de financiering rond te krijgen en wanneer dat niet lukt, de koopovereenkomst kosteloos kan ontbinden. In de koopovereenkomst staat genoemd tot welke datum de koper de tijd heeft om de financiering rond te krijgen. Zorg altijd dat de taxatie ruim voor deze datum plaatsvindt.

Wie regelt de taxateur?
De koper van een woning mag de taxateur aanwijzen. De taxateur mag niet betrokken zijn geweest bij de aan- of verkoop van de woning en mag dus niet de verkopend makelaar of de aankoopmakelaar zijn. Yess Taxaties werkt met NWWI gevalideerde rapporten én is aangesloten bij het NRVT, het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Vrijwel alle geldverstrekkers eisen een rapport met NWWI keurmerk voor een NRVT gecertificeerd taxateur.

Is de verkoopprijs of de vraagprijs ook de taxatie waarde?
De taxatiewaarde van een woning wordt door de taxateur bepaald op basis van veel factoren, waaronder de bouwkundige staat, de afwerking, juridische aspecten en de ligging. Tevens zijn recente transacties van vergelijkbare woningen in de buurt een belangrijk aspect voor het bepalen van de taxatiewaarde van de woning. Het kan zijn dat de taxatiewaarde gelijk is aan de vraagprijs of de verkoopprijs van de woning, maar in veel gevallen is dit niet het geval. De waarde kan lager uitvallen, maar ook hoger.

 

Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
19:05
x Wil je ook een gratis waardebepaling? Lees meer