Energieadvies

Energielabel woning

Energielabel woningen
Als je je huis gaat verkopen, een nieuw huis koopt, een hypotheek afsluit voor je huidige woning of een woning huurt, krijg je te maken met een energielabel. Het energielabel laat je zien hoe energiezuinig een woning is en wat je globaal kunt doen om het comfortabeler en energiezuiniger te maken. Als koper of huurder heb je recht op een energielabel. Als verkoper of verhuurder ben je dus ook verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te hebben voor de woning. Is dat label er niet, dan riskeert de verkoper of verhuurder een boete.

Waarom een energielabel?
Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning energiezuinig of -onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, energiezuinige ventilatie, zonnepanelen en wordt op een duurzame manier verwarmd. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Energielabel bij een hypotheekaanvraag 
Ook als je niet gaat verhuizen maar je hypotheek aan past, bijvoorbeeld om te verbouwen, speelt het energielabel een rol bij je hypotheekaanvraag. In veel gevallen zorgt een gunstig energielabel voor een lagere rente. 

Wanneer je aan je hypotheekverstrekker kan aantonen dat je de woning gaat verduurzamen of dat de woning al een gunstig energielabel heeft, krijg je vaak een gunstigere rente. Tevens is het in het geval van een gunstig label of wanneer je gaat verduurzamen, vaak mogelijk om meer te lenen. Je leencapaciteit gaat omhoog hierdoor. Dit kan zowel voor een nieuw aan te kopen woning zijn als voor je huidige woning.

Energielabel en het energieverbruik in de praktijk
Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig de installaties zijn. Natuurlijk hangt de energierekening ook af van je gedrag: hoe zuinig stook je, hoeveel warm water gebruik je, hoeveel apparaten heb je en hoe intensief gebruik je die? In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.

 

Maak een afspraak
Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
21:41