Energieadvies

Energielabel woning

Als je je huis gaat verkopen en een nieuw huis koopt, of wanneer je een nieuwe woning gaat huren of verhuren, dan krijg je te maken met een energielabel. Het energielabel laat je zien hoe energiezuinig een woning is en wat je globaal kunt doen om het comfortabeler en energiezuiniger te maken. Als koper of huurder heb je recht op een energielabel. Als verkoper of verhuurder ben je dus ook verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te hebben voor de woning. Is dat label er niet, dan riskeert de verkoper of verhuurder een boete.

Waarom een energielabel?
Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning energiezuinig of -onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu! Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, energiezuinige ventilatie, zonnepanelen en wordt op een duurzame manier verwarmd. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Energielabel en het energieverbruik in de praktijk
Het energielabel geeft aan hoe goed een woning is geïsoleerd en hoe zuinig de installaties zijn. Natuurlijk hangt de energierekening ook af van je gedrag: hoe zuinig stook je, hoeveel warm water gebruik je, hoeveel apparaten heb je en hoe intensief gebruik je die? In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.

Maak een afspraak
Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
05:56
x Wil je ook een gratis waardebepaling? Lees meer