Header samenwerkinen

Zonnepanelen kopen of huren?

Zonnepanelen kopen of huren?

Zonnepanelen worden steeds populairder als duurzame energiebron. Maar als je wilt profiteren van de voordelen van zonnepanelen, moet je beslissen of je ze wilt kopen of huren. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Verschil huur of koop
Het grootste verschil is dat gehuurde zonnepanelen niet jouw eigendom zijn, dat geldt wel voor panelen die je koopt. Daar zit dan ook gelijk een ander verschil: de investering. Niet per se in de hoogte van het bedrag, maar wel in de hoeveelheid geld die in één keer uitgegeven wordt. Gekochte panelen betaal je vaak in één keer, terwijl je voor gehuurde panelen een maandelijks bedrag kwijt bent. Een ander verschil is dat je bij gekochte panelen zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en het herstel van eventuele schade. Bij gehuurde panelen is de leverancier daarvoor verantwoordelijk. 

Voordelen van zonnepanelen kopen:
- Je bespaart geld op de lange termijn doordat je de zonnepanelen in een keer afkoopt en je bespaart op je energierekening
- De zonnepanelen verhogen de waarde van je huis
- Je kunt zelf kiezen welk type paneel zonnepanelen je wilt aanschaffen

Nadelen van zonnepanelen kopen:
- Het kopen van zonnepanelen kan een flinke investering zijn
- Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties van de zonnepanelen
- Als je verhuist, moet je de zonnepanelen achterlaten

Voordelen van zonnepanelen huren:
- Heb je niet de mogelijkheid om een groot bedrag in één keer te investeren, dan is de optie om panelen te huren een goed alternatief. Dan heb je toch de mogelijkheid stroom op te wekken en te besparen op je energiekosten, zonder een groot budget. 
- Je hebt geen omkijken naar de panelen. Het bedrijf dat de zonnepanelen verhuurt is verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties.

Nadelen van zonnepanelen huren:
- Het huren van de panelen kan uiteindelijk duurder zijn dan kopen, omdat je ook huur afbetaalt bovenop de energierekening
- Na jaren te betalen voor zonnepanelen ben je nog steeds geen eigenaar van de installatie. Indien je de installatie na een aantal jaar wilt overnemen, moet je nog een overnamekost betalen.
- Wanneer je huurt, ligt het rendement van je zonnepanelen lager dan wanneer je de installatie koopt.

Of je de zonnepanelen huurt of koopt, is per situatie verschillend. Reken voor jezelf uit hoeveel je kunt investeren en hoeveel je wil opbrengen en maak dan een keuze. Laat je desnoods goed voorlichten. Onze duurzaamheidsadviseur komt graag bij je langs op de mogelijkheden te bespreken! Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.


Terug naar overzicht
Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
01:01