Header samenwerkinen

WOZ-waarde minder bepalend in hoogte huurprijs

WOZ-waarde minder bepalend in hoogte huurprijs

Per 1 mei mag de WOZ-waarde voor maximaal 33% meetellen in de bepaling van de huurprijs.  Met deze maatregel, de cap op de WOZ genoemd, wil de overheid huurwoningen beter betaalbaar houden.
Met de invoering van deze maatregel blijven circa 23.000 woningen beschikbaar voor de sociale woningvoorraad en komen circa 15.000 woningen met een hoge huur terug in de sociale sector.
De afgelopen jaren zijn de WOZ-waardes flink gestegen. In gebieden met een groot woningtekort geeft het gebruik van de WOZ-waarde in de huurprijs een door de gemeente onbedoeld effect. Daar stijgen de huren zo sterk dat ze onbetaalbaar worden voor veel mensen, daarom wordt de WOZ-waarde minder bepalend in de huurprijsvaststelling. 

142 punten of meer
In de praktijk is de maatregel vooral van invloed bij de huurprijsbepaling van woningen met 142 punten of meer op basis van het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Deze woningen lopen kans om te verdwijnen naar de vrije sector óf zijn op basis van vooral de WOZ-waarde nu als vrijesectorwoning verhuurd. Nieuwe huurders van deze woningen gaan een lagere huurprijs betalen.

Sociale en vrije sector
Voor huurders die al een woning huren in de sociale sector kan de huur door de invoering van de maatregel lager uitvallen. Dit geldt voor een klein deel van de huurders die een woning huurt die bij nieuwe verhuring in de vrije sector terecht zou komen.
Voor huurders die al een woning huren in de vrije sector heeft de invoering van de maximering van de WOZ-waarde geen effect op de huurprijs. Voor nieuwe huurders in de vrije sector kan de maatregel wel effect hebben. Met de huurprijscheck van de Huurcommissie kan je al bepalen wat de invloed op de maatregel is op het puntenaantal van jouw huurwoning.

 

Bron: rijksoverheid


Terug naar overzicht
Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
10:48