Header samenwerkinen

Verschil waardebepaling en taxatie

Verschil waardebepaling en taxatie

Als je je woning wilt gaan verkopen, wil je natuurlijk weten wat je woning waard is. In principe kun je hier zowel een waardebepaling voor gebruiken als een taxatie, maar wat is handiger en wat is het verschil?

Wat is een waardebepaling?
Een waardebepaling is een door de makelaar uitgevoerde bepaling van de actuele verwachte verkoopwaarde van jouw woning en is in de meeste gevallen kosteloos. Het is eigenlijk een check op de basiskenmerken van je woning en de markt, om de verkoopwaarde te kunnen inschatten en een advies te kunnen geven inzake de vraagprijs bij een verkoop. Er wordt onder andere gekeken naar woonoppervlakte, de locatie en prijsontwikkelingen op de huizenmarkt. Een waardebepaling is een stuk minder uitgebreid dan een taxatierapport en wordt niet getoetst door het  onafhankelijk instituut NWWI.

Wat is een taxatierapport?
Een taxatie wordt uitgevoerd door een deskundige en onafhankelijke register-taxateur. De taxateur beoordeelt de woning op o.a. de volgende aspecten: de ligging en omgeving van de woning, woonoppervlakte, bouwjaar en staat van onderhoud. Het taxatierapport moet aan een aantal eisen voldoen. Daarom is er een speciaal instituut (het NWWI) dat controleert of het rapport aan alle eisen voldoet en het rapport zal valideren als dat het geval is. Alle geldverstrekkers accepteren een NWWI-taxatierapport. Voor het sluiten van een hypotheek is een taxatierapport met NWWI validatie verplicht.

Het belangrijkste verschil tussen een waardebepaling en een taxatierapport
Een waardebepaling kan niet gebruikt worden voor het verkrijgen van een hypotheek, een taxatierapport wel. Een waardebepaling geeft, naast een verwachte verkoopopbrengst, ook advies inzake de vraagprijs. In combinatie met een offerte voor de verkoop, is een waardebepaling voor ons altijd gratis.

Heb je beide nodig?
Doorgaans laat je bij het verhuizen van de ene naar de andere koopwoning zowel een waardebepaling als een taxatie uitvoeren. De waardebepaling geeft inzicht in de waarde van je huidige huis, zodat je weet wat je qua verkoopopbrengst ongeveer kan verwachten en dus in welke prijsklasse je kan zoeken voor een nieuw woning. De taxatie is vervolgens noodzakelijk wanneer je een nieuwe woning hebt gevonden en hiervoor een hypotheek wilt afsluiten.


Terug naar overzicht
Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
22:39