Header samenwerkinen

Opkoopbescherming Rotterdam per 1-1-2022

Opkoopbescherming Rotterdam per 1-1-2022

 

De gemeente Rotterdam is één van de eerste gemeente in Nederland die per 1 januari 2022 de opkoopbescherming invoert. Vanaf dit moment geldt in 16 wijken een verbod om na koop van een woning deze te verhuren zonder vergunning, er geldt dan een zelfbewoningsplicht. Verhuren mag enkel in uitzonderingsgevallen.

De opkoopbescherming gaat gelden voor woningen in het lage en midden segment (met een WOZ-waarde tot €355.000,--).

Rotterdam heeft 16 wijken aangewezen waar de opkoopbescherming zal gelden: Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot-IJsselmonde, Hillegersberg-Zuid,  Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Het Lage Land, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Charlois, Nieuw-Mathenesse, Rubroek en de Tarwewijk.

Vergunning om te mogen verhuren
Met de opkoopbescherming mag een woning enkel worden verhuurd onder strenge voorwaarden, zoals verhuur aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers en zussen), als de eigenaar van de woning langer op reis gaat of de woonruimte onderdeel uitmaakt van een winkel-, kantoor- of bedrijfsruimte. Hiervoor is dan een vergunning nodig, die alleen de eigenaar van de woning kan aanvragen. Het verhuren van een woonruimte zonder vergunning kan leiden tot een boete van € 21.750. Deze vergunning is persoonsgebonden, als een woning die onder de opkoopbescherming is gekocht met een vergunning is verhuurd, gaat de vergunning bij doorverkoop niet automatisch over op de nieuwe eigenaar van de woning.

Woning gekocht in 2021?
Wat als je een woning voor de verhuur hebt gekocht in één van deze gebieden in 2021, maar de transportdatum is pas in 2022? Dan heb je ook te maken met deze nieuwe regels. Indien een woning in een vergunningplichtig gebied gelegen is verkocht in 2021 maar in 2022 in eigendom wordt overgedragen, is het verbod direct van toepassing.

Dit levert in beginsel geen rechtsgrond voor de koper om de koopovereenkomst te ontbinden. De wijziging in de wetgeving komt voor rekening en risico van de koper.

 

Bron: vbo.nl, rotterdam.nl


Terug naar overzicht
Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
22:08