Header samenwerkinen

NHG Grens, wat is het precies?

NHG Grens, wat is het precies?

Je wilt een woning kopen en je hoort de term NHG grens voorbij komen. Maar wat is het precies? Welke voorwaarden zijn er aan verbonden? Wat zijn de voor- en nadelen? En wanneer kom je hiervoor in aanmerking?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie.  Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geef je jouw geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt doen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat scheiden, arbeidsongeschikt raakt, je partner overlijdt of bij werkloosheid.

Voorwaarden NHG
 Je dient echter wel aan een aantal voorwaarden te voldoen om in aanmerking te kopen voor  NHG. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden in 2023:
- De koopsom mag niet meer bedragen dan € 405.000,-. Dit is inclusief eventuele verbouwingskosten.
- Is de koopsom hoger dan € 405.000, maar is het bedrag in het taxatierapport € 405.000 of lager, dan is NHG mogelijk. Er is dan wel meer inbreng van eigen geld nodig.
- Wanneer er sprake is van energiebesparende maatregelen is de maximale hypotheek € 429.300 (106% van de marktwaarde). De extra 6% moet volledig uitgegeven worden aan de energiebesparende maatregelen.
- De woning moet je hoofdverblijf zijn.

Voordelen NHG
Geldverstrekkers hanteren een lagere rente voor leningen met BHG. Dit betekent dus een lagere maandlast. Wanneer je de hypotheekrente niet meer zels kunt opbrengen, bijvoorbeeld vanwege arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, kun je een beroep doen op de woonlastenfaciliteit van NHG. Moet je de woning toch noodgedwongen verkopen, dan betaald de stichting Waarborg-fonds Eigen Woning de restschuld aan de geldverstrekker.

Nadelen NHG
NHG is niet gratis. Je bent eenmalig 0,6% van het totale hypotheekbedrag kwijt aan borgtochtprovisie. Dit is wel fiscaal aftrekbaar. Wil je een woning kopen met NHG moet je dus meer geld inleggen. Wie gebruikmaakt van de kwijtschelding van NHG, krijgt een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hierdoor blijft het vijf jaar lang moeilijk om een nieuwe hypotheek of lening te krijgen.


Terug naar overzicht
Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
01:01