Header samenwerkinen

Kopen zonder voorbehoud, wat zijn de risico’s?

Kopen zonder voorbehoud, wat zijn de risico’s?

De krapte op de huizenmarkt zorgt voor concurrentie. Er zijn veel mensen die net als jij die een woning proberen te bemachtigen. Om de kans op een woning groter te maken, zijn veel kopers tegenwoordig bereid om naast het overbieden een woning te kopen zonder voorbehoud van financiering of bouwtechnische keuring. Bieden zonder voorbehouden is echter niet zonder risico’s. Wat houdt het precies in en hoe ga je hiermee om?

Voorbehoud van financiering
Als je een bod uitbrengt op een woning, kun je daarbij één of meerdere ontbindende voorwaarden opnemen. Dit houdt in dat de koop alleen doorgaat als er aan die voorwaarden wordt voldaan. Een veelgebruikte voorwaarde is hierbij het voorboud van financiering.  Als je onder voorbehoud van financiering een woning koopt, krijg je de tijd om binnen een bepaald tijdsbestek de financiering rond te krijgen. Als je dat niet is gelukt, dan kan de koop ongedaan worden gemaakt. Zonder dat je hier een flink bedrag (boete) voor hoeft te betalen.

Als je een huis koopt zonder voorbehoud van financiering, ga je een financieel risico aan. Als je de financiering niet rond krijgt, kan de verkoper je namelijk aan het koopcontract houden. De wet bepaalt dat de koop ongedaan kan worden gemaakt als je de verkoper compenseert voor de schade. Vaak is dit een percentage van de koopsom. Meestal is dit 10%. Zo’n schadevergoeding kan dus een fors bedrag zijn.

Waarom bieden zonder voorbehoud van financiering?
Met een bod zonder voorbehoud, geef je de verkoper zekerheid en snelheid. Als je bewust bent van de risico’s en je overweegt om een huis te kopen zonder voorbehoud van financiering, moet je goed inzicht hebben in je financiële mogelijkheden. Weet je wat je rechten en plichten zijn?  Een afspraak inplannen met een hypotheek adviseur is altijd een goed idee om al je risico’s in kaart te brengen.

Bouwkundige keuring
Met het blote oog kun je niet alles zien tijdens een bezichtiging. Je hebt een wettelijke onderzoeksplicht: het wordt van jou verwacht dat je de staat van de woning zo goed mogelijk inspecteert voor je de woning koopt. Bij een voorbehoud van een bouwkundige keuring gaat de koop alleen door als de kosten voor noodzakelijk achterstallig onderhoud die uit de bouwkundige keuring volgen niet boven een bepaald bedrag uitkomen. Mocht dat wel zo zijn, dan kun je zonder boete onder de aankoop van het huis uitkomen.

Het is nuttig om te bieden onder voorbehoud van een bouwkundige keuring als je verwacht dat de woning achterstallig onderhoud met zich meebrengt of als je twijfelt over de bouwkundige staat.

Vraag advies
Heb je jouw droomwoning gezien maar weet je niet goed of je met of zonder voorbehoud een bod moet uitbrengen? YESS helpt je graag bij de aankoopbegeleiding! Met ons als aankoopmakelaar weet je zeker dat je geen belangrijke punten over het hoofd ziet.  Met onze kennis van zaken gaan we in onderhandeling met de verkopende partij om een zo goed mogelijke prijs en de beste voorwaarden te bedingen. Ook is het handig om goed inzicht te hebben in je financiële situatie. Wij werken samen met onafhankelijke hypotheekadviseurs. Afhankelijk van jouw situatie verwijzen wij je door naar de hypotheekadviseur die het beste bij jou past. Vraag ons naar de mogelijkheden, wij helpen je graag verder!


Terug naar overzicht
Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
04:35