Header samenwerkinen

Eerlijk bieden

Vanaf 1 januari 2023 stellen de drie brancheverenigingen waaronder VBO, het verplicht om gebruik te maken van een gecertificeerd Biedlogboek. VBO heeft dit middels een intensieve samenwerking uitgewerkt met ‘Eerlijk Bieden’.

Waarom een biedlogboek?
Het biedlogboek moet bijdragen aan een transparanter koopproces en minder misstanden bij makelaars. Zo verdwijnt de ruimte om niet integer te handelen en weet iedereen hoe het bieden verlopen is.

Door het biedlogboek nu al te lanceren, lopen de drie makelaarsverenigingen vooruit op de wetgeving. Het kabinet heeft plannen om het logboek uiteindelijk voor alle makelaars te verplichten.

Wat is een biedlogboek?
Het biedlogboek is een digitaal overzicht waarin alle stappen in het verkoopproces terug te vinden zijn. Dankzij dit logboek kunnen alle kandidaten inzien welke biedingen er ingezonden zijn voor de woning.

Wat staat er in een biedlogboek?
In het logboek zijn er altijd een aantal standaardpunten terug te vinden. Om te beginnen worden alle biedingen (geanonimiseerd) getoond met een exacte datumweergave. Naast de hoogte van het bod zijn ook eventuele voorbehouden en verhuiswensen in te zien. Na het gunnen van de woning wordt tenslotte het ‘winnende’ bod getoond.

Het logboek wordt altijd pas achteraf gedeeld wanneer de koop ‘finaal’ is. Dit kan zijn na de drie dagen wettelijke bedenktijd, of na het verstrijken van de voorbehouden als deze zijn opgenomen in het winnende bod. Vooralsnog is dit alleen zichtbaar voor kandidaten die daadwerkelijk hebben geboden op een woning. Alle kandidaten ontvangen uiteindelijk een uitnodiging van Eerlijk Bieden om het logboek in te zien.

Wat wordt er anders?
De rol van de makelaar blijft hetzelfde. Je ontvangt van de makelaar een link waar je je bod officieel kunt indienen. Wanneer je de enige bieder bent bij een reguliere bieding, ontvangt de verkoper deze ook direct en kan je via dit systeem een tegenbod ontvangen nadat de makelaar heeft overlegd met verkoper.

Mocht je een aankoopmakelaar hebben ingeschakeld, brengt de makelaar voor jou het bod uit online. Je hoeft dit dan dus niet zelf te doen.

Bij YESS krijgt je voor je bezichtiging al een link naar het biedlogboek, en tijdens de bezichtiging krijg je nog een formulier met een QR code die je kan scannen om bij het biedlogboek te komen en een bod uit te brengen op de woning.


Terug naar overzicht
Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
22:52