Header samenwerkinen

Deze vragen stel je als je een woning gaat bezichtigen

Deze vragen stel je als je een woning gaat bezichtigen

Een huis bezichtigen kan een spannende maar ook overweldigende ervaring zijn. Het kan lastig zijn om te weten welke vragen je moet stellen om ervoor te zorgen dat je alle informatie hebt die je nodig hebt voordat je een beslissing neemt. Hieronder staan enkele belangrijke vragen die je zou moeten stellen tijdens een bezichtiging.

Waarom wordt de woning verkocht?
Dat is zeker handig om uit te zoeken. Je zult hier niet altijd een antwoord op krijgen, maar als je dat wel krijgt dan kun je dat meenemen in jouw overweging. oor hetzelfde geld is de reden van verkoop voor jou juist een reden om de woning wél te kopen. Probeer ook te achterhalen hoe lang de verkoper in de woning heeft gewoond. Een snel vertrek kan een rode vlag voor jou betekenen. Dit hoeft uiteraard niet.

Heeft de verkoper al een andere woning gevonden, dan is ook nu de kans groot dat hij de huidige woning snel wil verkopen. Dat kan gunstig zijn voor het bepalen van je openingsbod. Dat kan in dit geval lager zijn, dan wanneer de verkoper nog geen andere woning heeft gevonden en dus geen haast heeft met de verkoop. Heeft de verkoper al wel een andere woning gekocht, maar moet deze nog gebouwd worden, dan hoeft er niet persé snel gehandeld te worden. Dat kan van invloed zijn op jouw openingsbod. Vergeet daarom deze vraag vooral niet te stellen. 

Hoe is de buurt?
Ondanks dat je de buurt misschien al wel kent, weet je natuurlijk nooit wie je buren worden. Vraag gerust naar de wijk, de buren en de omgeving. Wat vond de verkoper wel prettig en wat juist niet? Het is belangrijk om de omgeving rondom het huis te kennen, inclusief nabijgelegen scholen, winkels, openbaar vervoer en eventuele toekomstige ontwikkelingsplannen.

Hoeveel energie verbruikt de woning en wat zijn de energiekosten?
Geen gekke vraag in deze tijd. De energiekosten kunnen behoorlijk oplopen, dus het is belangrijk om te weten welke energiebesparende maatregelen zijn getroffen en wat de jaarlijkse energiekosten zijn.

Welke andere kosten brengt de woning met zicht mee?
Voor iedere woning moeten gemeentelijke lasten betaald worden, maar welke overige kosten zijn er nog meer? Wat betaal je bijvoorbeeld aan de Vereniging van Eigenaren bij de koop van een appartement? Maar ook de onderhoudskosten zijn een belangrijk punt van overweging op het moment dat je de woning wil kopen. 

Kan je me iets vertellen over de geschiedenis van het huis?
Het is belangrijk om te weten hoe oud het huis is, wie de vorige eigenaren waren en of er enige renovaties of verbouwingen hebben plaatsgevonden.

Zijn er veel gegadigden?
Als je een beeld hebt bij de populariteit van de woning, weet je ook of een snelle actie gewenst is of dat je rustig kunt gaan zitten en heroverwegen. Op basis van de populariteit kun je ook besluiten om wel of geen voorwaarden op te nemen in een voorlopige koopovereenkomst.

Kan ik spullen overnemen?
Vloeren, rolgordijnen met de juiste afmetingen, een rails met lampen in de woonkamer. Het zijn allemaal roerende zaken van de woning die de verkoper in principe niet achter hoeft te laten. Toch kun je daar met de verkoper prima afspraken over maken. Vraag er gerust naar tijdens een bezichtiging. 

Vind je het toch spannend om zelf te bezichtigen? Je kunt altijd een aankoopmakelaar van YESS in de arm nemen. Deze staat je bij tijdens het doen van de bezichtiging, maar ook bij de onderhandeling en verdere afhandeling van de aankoop van jouw huis. 

Neem gerust contact met ons op voor het plannen van een kennismakingsgesprek!


Terug naar overzicht
Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
23:01