Header samenwerkinen

Risico-opslag hypotheek

Risico-opslag hypotheek

Risico-opslag hypotheek

De rente die je over je hypotheek betaalt, bestaat vaak uit een basisrente en een risico-opslag. Hypotheekaanbieders rekenen een risico-opslag bij een hypotheek die relatief hoog is vergeleken met je woningwaarde. Bijvoorbeeld bij een hypotheek van 100% van de marktwaarde. Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger de renteopslag (ook wel risico-opslag genoemd).

Een aanpassing van de risicoklasse scheelt soms wel 0,5% hypotheekrente. Met een lagere risico-opslag kan je misschien wel een paar duizend euro per jaar besparen.

Hoe kan je je risico-opslag verlagen?
Is de waarde van je huis gestegen sinds je jouw hypotheek afsloot? Of heb je een deel afgelost? Dan kan jouw hypotheek mogelijk naar een lagere risicoklasse, waardoor de risico-opslag en de rente die je betaalt omlaag gaan.

Het hangt van je hypotheekaanbieder af met welk document je de marktwaarde van je woning moet aantonen: 
- Een WOZ beschikking
- Een desktoptaxatie
- Een uitgebreid taxatierapport

Verlagen kan nadelen hebben
Aan het verlagen van je risicoklasse kunnen ook nadelen zitten. Zo is een lagere rente niet altijd voordelig bij een Bankspaar of Spaar Hypotheek. Want de spaarrente die je krijgt, gaat dan ook omlaag en je premie omhoog. Laat je altijd goed adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Risico-opslag kan ook omhoog
De risico-opslag kan ook verhoogd worden als de waarde van je huis daalt. Dat gebeurt vaak pas als je rentevaste periode afloopt en je een nieuw rente-aanbod krijgt.

Wil je weten of je voordeel kan behalen met het aanpassen van je risico-opslag? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies! Heb je een taxatierapport nodig om je woningwaarde aan te tonen bij je hypotheekverstrekker? Dit kunnen wij regelen, neem dan ook contact op!

 

 

 

Bron: consumentenbond


Terug naar overzicht
Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
18:52