Header samenwerkinen

Minder hypotheek voor woningen met een laag energielabel

Minder hypotheek voor woningen met een laag energielabel

Vanaf 2024 kun je voor een woning met een laag energielabel minder hypotheek krijgen. Bij een beter energielabel dan E, F of G kun je juist meer lenen dan nu het geval is. Wel valt er voor energiebesparende maatregelen extra te lenen.

In een toelichting bij zijn wijzigingsregel ‘hypothecair krediet 2024’ schrijft demissionair minister Hugo de Jonge: ‘Voor de aankoop van een woning met een lager energieverbruik of wanneer energiebesparende maatregelen worden genomen, kan dan een hoger hypotheekbedrag worden verkregen dan voor de aankoop van een woning met een hoger energieverbruik, omdat er lagere energielasten zijn.’

Advies van het Nibud
De minister volgt het advies van het Nederlands Instituut Budgetvoorlichting (Nibud). Dit helpt het Kabinet elk jaar met het bepalen van de leennormen voor huizenkopers. Momenteel buigen o.a. banken, hypotheekadviseurs en toezichthouders zich in een ‘internetconsultatie’ over het voorstel van De Jonge voor 2024. Met hun feedback worden de maatregelen definitief. En die hebben impact op woningzoekers.

Lage lasten voor hoge inkomens
Net als elektrische apparaten wordt er aan woningen een energielabel toegekend, van A+++ tot G. Sinds de energieprijzen sterk stegen, letten kopers al meer op deze woninglabels. Funda zag al dat de belangstelling voor goed geïsoleerde woningen steeg. Dat drijft de prijzen op, binnen de categorie A-label of beter. Die kom je overigens vooral tegen bij duurdere woningen. Boven de vier ton valt een op de vijf huizen in deze klasse. Tot € 200.000 heeft maar 4% zo’n gunstig label. Woningen met lage energielasten komen zo vooral terecht bij huishoudens die meer dan tweemaal modaal verdienen (bruto jaarinkomen vanaf € 80.000).

Omdat woningen met een E-, F- of G-label minder in trek raken, zijn ze nu al wat beter betaalbaar. Dat kopers er vanaf 1 januari minder voor kunnen lenen, zet de prijzen naar verwachting verder onder druk. Maar wie zit er met een bescheiden inkomen en een maximale hypotheek te wachten op onvoorspelbare energielasten? Wat gaat helpen, is dat er ruimer geleend kan gaan worden voor maatregelen die energie besparen.
Dat is trouwens niet alleen interessant voor aanstaande kopers. Energiemaatregelen nemen loont ook voor wie nog even niet wil verkassen, de verkopers-van-de-toekomst. Dat is niet alleen zo vanwege de lagere lasten en extra comfort. Met een beter label wordt een woning ook direct meer waard en verkoopt hij op termijn sneller.

Meerwaarde labelstap nog nooit zo groot
Dat effect op de woningwaarde door een verbetering van het energielabel is groter dan ooit, zo blijkt uit een recente analyse van brainbay. Gemiddeld gaat het om een waardevermeerdering van 7,2% t.o.v. dezelfde woning met het oude label. Natuurlijk hangt dat o.a. af van welke stappen iemand neemt. Een verbetering van label D naar A+ levert het meeste op: 10,4%. Maar ook een kleinere stap van C naar A maakt een woning ruim 5% meer waard. En daarna start natuurlijk meteen het besparen op de energielasten, in een woning die vaak ook wint aan comfort (tocht, vocht, geluid).

Ben je op zoek naar een woning, dan is het zeker zaak je goed te oriënteren op de verschillen tussen bijvoorbeeld energiezuinige nieuwbouw, en bestaande bouw met een gunstig of ‘uitdagend’ energielabel.

Bron: Hypotheekrente.nl


Terug naar overzicht
Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
11:26