Investeren

Veel gestelde vragen

IK WIL EEN WONING KOPEN. WAT MOET IK DOEN?
Eerst is het belangrijk te weten wat je kunt lenen. Een goed financieel advies is essentieel bij het kopen van een woning. Hiervoor kan je een afspraak maken bij een erkende hypotheekadviseur. Wij kunnen jou hierin adviseren en in contact brengen met erkende adviseurs. Vervolgens kan je de woning die je interessant vindt bezichtigen. Als je overtuigd bent en je de woning graag wilt kopen kan je jouw interesse uiten door schriftelijk een bod uit te brengen. Wij gaan er dan mee aan de slag en geven jou een terugkoppeling. Als jouw bod geaccepteerd is en het voorlopig koopcontract is getekend, gaat jouw hypotheekadviseur je verder helpen met het proces.

HOE KIES IK EEN NOTARIS?
Als koper ben jij degene die de keuze voor een notaris mag bepalen. Je kan dit doen door bij diverse kantoren een offerte op te vragen en daaruit een keuze te maken.

IS HET HOOGSTE BOD ALTIJD DE KOPER?
Dat is niet altijd het geval. Soms spelen de voorwaarden, voorkeuren en-/of oplevering een belangrijkere rol voor de verkoper(s) waardoor de hoogste bieder niet standaard de koper wordt.

MIJN BOD IS GEACCEPTEERD, WAT NU?
Gefeliciteerd! Wij zullen jou om diverse documenten en gegevens vragen zodat wij het koopcontract kunnen opmaken. Vervolgens sturen wij de concept versie ter controle naar beide partijen op. Na controle en goedkeuring door beide partijen volgt het tekenen van de definitieve koopovereenkomst. Als je een aankoopmakelaar hebt, zal hij/zij met jou tekenen. Na ondertekening gaan de drie wettelijke bedenkdagen en het eventuele financieringsvoorbehoud in. Het koopcontract sturen wij naar de door jou gekozen notaris op.

WANNEER IS DE VERKOOP DEFINITIEF?
De verkoop is definitief als de bedenktijd en de eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.

WANNEER ZETTEN JULLIE DE WONING OP VERKOCHT ONDER VOORBEHOUD?
Als het voorlopig koopcontract is getekend wordt de status aangepast.

WAT HOUDT DE BEDENKTIJD IN?
Na het ondertekenen van het koopcontract heeft de koper nog drie dagen de tijd om zich te bedenken en de koop terug te draaien.

WAT IS EEN EINDINSPECTIE?
Bij deze afspraak gaat de verkopend makelaar met de koper(s) en eventueel de verkoper(s) de lijst van zaken nalopen, wordt gecontroleerd of de woning wordt opgeleverd zoals afgesproken en worden de meterstanden opgenomen die wij ook naar jou mailen.

WAT IS EEN INFORMATIEPLICHT/MELDINGSPLICHT?
De verkoper is verplicht om de (aspirant)koper(s) zo volledig mogelijk in te lichten over de woning en alle bijbehorende rechten, plichten en gebreken.

WAT IS EEN ONDERZOEKSPLICHT?
Een aspirant koper dient een woning goed te onderzoeken en hierbij wordt verwacht dat er zorgvuldig en actief te werk wordt gegaan. Dit kan bijvoorbeeld door alle dossierstukken grondig door te nemen. Ook een bouwkundige keuring is een vorm van onderzoek die gedaan kan worden.

WAT IS EIGEN GROND EN WAT IS ERFPACHT?
Eigen grond is dat je volledig eigenaar bent van de grond. Erfpacht houdt in dat bijvoorbeeld de Gemeente eigenaar is van de grond onder je woning/appartement. De erfpachtperiode is soms met een einddatum of eeuwigdurend. Voor het gebruik van de grond betaal je een vergoeding. Die vergoeding heet canon. De canon wordt vaak voor een bepaalde periode of voor de gehele duur afgekocht (vooruitbetaald). Na afloop van de afgekochte periode of zelfs het contract bepaalt de Gemeente op dat moment de nieuwe canon. Afgekochte erfpacht is nog geen eigen grond. Vaak is het wel mogelijk om de erfpacht om te zetten naar eigen grond.

WAT IS EEN VRIJBLIJVENDE WAARDEBEPALING?
Bij een vrijblijvende waardebepaling komt één van onze makelaars langs om geheel gratis een inschatting van de waarde af te geven van jouw woning. Dit doen wij op basis van een opname ter plaatse. De makelaar bepaalt aan de hand van de opname, de kernmerken en de ervaring een reële waarde van de woning.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN TAXATIE EN WAARDEBEPALING?
Een waardebepaling geeft de actuele marktwaarde van de woning aan welke in de regel vaak zal worden gebruikt om de richting van de vraagprijs te bepalen. Een taxatie is een officiële waardebepaling waarvan een rapport wordt opgemaakt. Dit rapport is op basis van het NWWI keurmerk en wordt o.a. gebruikt om een hypotheek af te sluiten. Aan een waardebepaling voor een verkoopadvies zijn geen kosten verbonden, aan een taxatierapport wel.

WAT IS NHG?
Dit is een afkorting voor Nationale Hypotheek Garantie en biedt een bank meer zekerheid waardoor de rente die je betaalt iets lager kan zijn.

WAT ZIJN ONTBINDENDE VOORWAARDEN?
Bij het uitbrengen van een bod kun je diverse voorwaarden meenemen. De meest voorkomende voorwaarden zijn het verkrijgen van een financiering en het uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Bij deze voorwaarden wordt altijd een einddatum afgesproken die in het koopcontract gezet wordt.

 

Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
22:33